Mihin kaikkeen koiran voi kouluttaa?

Koiran voi opettaa tekemään todella huikeita juttuja aina oven avaamisesta valojen sammuttamiseen saakka. Joskus vain mielikuvitus on rajana koirien kouluttamisessa. Kannattaa muistaa, että nimenomaan koira on ihmisen apuna silloin, kun itse ei pystytä toimimaan. Koirat toimivat nimittäin usein ihmisten oppaina vaativissa tilanteissa.

Ihminen on käyttänyt paljon aikaa ja vaivaa ymmärtääkseen koiria ja kouluttaakseen niitä moniin tehtäviin. Silti monet ihmiset ovat vielä pitkän matkan päässä siitä, että ymmärtäisimme, miten esimerkiksi nettikasinopelejä pelataan, saati miten koira koulutettaisiin pelaamaan. Tietotaito saattaa tässä kohtaa monella tulla vastaan, mutta onneksi River belle bonukset auttavat kuitenkin asiaan, kun tyhjin käsin ei tarvitse pelata. Koirien kanssa moisia vippaskonsteja ei ehkä voi käyttää, mutta työ kuitenkin palkitaan opetettaessa muita taitoja. Seuraavaksi katsotaankin, mihin kaikkeen koiran voi oikeastaan kouluttaa.

Koiran kouluttamisen lukemattomat mahdollisuudet

Koirat ovat todellisia moniosaajia, ja koira voi olla parhaimmillaan ihmisen arvokas työpari. Koiraa on jo vuosisatojen ajan hyödynnetty esimerkiksi metsästyksessä, ja siitä lähtien on ymmärretty, että koiraa voidaan käyttää monessa eri hommassa.

Koiraa voi toki kouluttaa niin hupi- kuin hyötymielessä. Tavallisesta kotikoirasta voidaan tehdä todellinen taituri, jolle voidaan opettaa monenlaisia temppuja ja taitoja. Kuten sanottu, koiran voi opettaa avaamaan oven tai laittamaan valot päälle, minkä lisäksi monet tekevät koirasta vahtikoiran. Vahtikoira yleensä haukkuu vierailijan pois, ja kotikäytössä koiraa ei koskaan saa opettaa hyökkäämään kenenkään kimppuun. Tällöin puhutaan jo ammattikouluttamisesta.

Muutoin koiralle voi kyllä opettaa yleishyödyllisiä asioita, kuten tavaran poimimista maasta tai perheen kodin suojelemista. Koirat hankittiin aikoinaan etenkin ihmisen avuksi ja turvaksi, vaikka nykyisin iso osa kotikoirista on hyvin erilaisessa asemassa. Nykyisin kotikoiran on tärkeää osata toimia arjessa, tulla toimeen muiden koirien kanssa, ja tulla luokse käskystä. Jokaisen koiran on toki hyvä osata perusjutut, minkä lisäksi omalle koiralle voi opettaa temppuja niin paljon kuin itse katsoo sopivaksi.

Moni kouluttaa omaa koiraa vaikkapa sienimetsälle tai metsästykseen. Koiran kouluttaminen riippuu myös sen omista mielenkiinnonkohteista ja tarpeista. Toiset taas haluavat päästä harrastamaan itse koiran kanssa esimerkiksi tokon pariin – tällöin temppuja saattaa oppia jopa itse omistaja.