Haluatko valmentaa koiraasi?

Koiraa voi valmentaa niin itse kuin ammattilaisen ohjaamana. Nykyisin luotetaan kuitenkin yhä enemmän oikeisiin ammattilaisiin, sillä koiran kanssa on hyvä osata toimia oikein. Jos kokemusta koiran kasvattamisesta tai valmentamisesta ei ole, voi olla todella hyvä luottaa ihan oikeisiin ammattilaisiin asian suhteen. Ammattilaiset valmentavat niin koiraa kuin koiran omistajaa, ja tarkoituksena on aina antaa parhaat eväät oman koiran kanssa toimimiseen.

Koiran kouluttaminen ja valmentaminen

Koiran kouluttaminen tai valmentaminen voi olla niin arkea tukevien ja helpottavien teemojen ympärillä kuin erityistaitoja opettavien valmennuksien toteuttamista vaikkapa harrastusmielessä. Toisaalta koiran valmentaminen ongelmakoiratapauksissa voi olla erityisen hedelmällistä juuri ammattilaisen kanssa – harva maallikko nimittäin osaa ratkaista tilanteita ongelmakoirien kanssa.

Koirien kouluttamiseen pariin tullaan myös iloisista syistä eli harrastamisen tiimoilta. Viime vuosina suosioon ovat nousseet esimerkiksi koiratanssi, rally-toko ja monen kilpailulajit. Kursseja on tarjolla aina alkeiskursseista mestaruustason kursseihin saakka.

Koirakoulutukset perustuvat aina tiettyihin teknisiin ja vuorovaikutuksellisiin tekijöihin. Lisäksi asenteella on suuri merkitys koiria kouluttaessa. Koulutuksissa käytetään aina niin positiivista leikkimistä ja vahvistamista kuin suoranaisia teho-oppeja. Leikki on tärkeä lähestymistapa, mutta koirien valmentaminen vaatii aina myös johdonmukaisuutta ja tiettyä kuria.

Tekniikka tarkoittaa käytännössä sitä, miten koira asioita tekee. Se saattaa olla esimerkiksi tapa ohittaa toinen koira lenkillä tai tulla omistajan luokse kutsusta. Kannattaa muistaa, että koira elää tehden asioita, jotka se on kokemuksen kautta havainnut hyödyllisiksi ja kannattaviksi. Pelkkää leikkiä ei koiran elämä voi olla, mutta samalla kannattaa muistaa, että koiran alistaminen ei koskaan ole hyvä idea. Siksi kannattaa aina lähetä liikkeelle tietystä rakentavasta näkökulmasta.

Tapaa muita harrastajia

Muita harrastajia voi tavata koirakerhoissa ja yhdistyksissä, joita löytyy ympäri Suomen. Koiran kouluttamiseen liittyykin usein vahva sosiaalinen puoli, jolloin tavataan ja kokoonnutaan yhteen muiden koiran omistajien kanssa. Tämä on monelle tärkeä osa harrastusta.

Koiravalmentajan voi toki tilata vaikka kotiovelle saakka, joten on aivan oman harkinnan varassa halutaanko oman koiran kanssa toimia ryhmässä vai kenties yksilöllisessä valmennuksessa. Joka tapauksessa koiran kouluttaminen on yleensä todella antoisaa puuhaa!